Θα μαυρίσουμε όσους μαυρίζουν τη Βαρβάσαινα;

Κεντρικός δρόμος στη Βαρβάσαινα






Γήπεδο μπάσκετ (!!!) στη Βαρβάσαινα

Η Βαρβάσαινα είναι το κεφαλοχώρι του Πύργου. Το δεύτερο χωριό με πάνω από χίλιους κατοίκους στο δήμο Πύργου. Ένα χωριό χιλιοτραγουδισμένο, με αξιοζήλευτη ιστορία. Ένα χωριό - έμβλημα του σταφιδικού ζητήματος, που έριξε κυβέρνηση το 1903.

Θα περίμενε κανείς σ’ ένα τέτοιο χωριό οι δημοτικές αρχές του Πύργου, διαχρονικά, να είχαν δημιουργήσει σοβαρές υποδομές, τουλάχιστον αντίστοιχες εκείνων που είχε το χωριό πριν τις συνενώσεις, όταν ήταν αυτόνομη κοινότητα. Κι όμως, όλοι βλέπουμε ότι η Βαρβάσαινα βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μια άνευ προηγουμένου παρακμή!

Το τελευταίο μεγάλο έργο που έγινε στο χωριό είναι το αντιπλημμυρικό στον Άγιο Χαράλαμπο, το 2014, με την τσιμεντόστρωση της τάφρου. Και έγινε με κατεπείγουσες διαδικασίες εξαιτίας των πλημμυρών του 2012, όπου πνίγηκε μια άτυχη συγχωριανή μας. Έγινε δηλαδή με έκτακτες κρατικές χρηματοδοτήσεις για να μην επαναληφθεί η τραγωδία και πάνε κατηγορούμενοι εκείνοι που όφειλαν να ενεργήσουν τάχιστα.

Το αντιπλημμυρικό ήταν ένα έργο ζωτικής σημασίας που έπρεπε να γίνει. Δεν ήταν ένα έργο μέσα στον αστικό ιστό του χωριού, αλλά μακριά απ’ αυτόν. Δεν ήταν έργο βιτρίνας, όπως τα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έργα στην πόλη του Πύργου τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Εντός του οικιστικού ιστού της Βαρβάσαινας, το τελευταίο μεγάλο έργο (το δίκτυο αποχέτευσης) έγινε το 2005, δεκαοχτώ χρόνια πριν! Τα εικοσάχρονα παιδιά στο χωριό που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές, δεν θυμούνται ποτέ έναν δήμαρχο να βάζει ένα τούβλο πάνω στο άλλο στη Βαρβάσαινα. Άραγε τα παιδιά αυτά με τι κριτήριο θα ψηφίσουν στις 8 Οκτωβρίου;

Όσοι ισχυρίζονται ότι οι πρόεδροι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση του χωριού, είναι επιεικώς άσχετοι. Δεν γνωρίζουν ότι μετά τον «Καποδίστρια» (1998) και πολύ περισσότερο μετά τον «Καλλικράτη» (2010), οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια δεν έχουν καμία δυνατότητα διαχείρισης χρημάτων, αναθέσεων, διαγωνισμών έργων κλπ. Διαχειρίζονται μόνο μικροποσά της τάξης των 2.000 ευρώ ετησίως για καθαρισμούς και μικροεπισκευές άνευ ουσίας.

Ο πρόεδρος μπορεί να πιέσει, να διεκδικήσει, να απαιτήσει, όμως ο δήμαρχος, πρωτίστως και το δημοτικό συμβούλιο ακολούθως έχουν την ευθύνη να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν υποδομές και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στις κοινότητες. Κι έχουν χρέος να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα ΔΙΚΑΙΑ, ισομερώς, όχι όλα για τον Πύργο.

Μια στοιχειώδης αρχή δεοντολογίας θα υπαγόρευε ότι σε χωριά με μεγάλο πληθυσμό, με ιστορικό υπόβαθρο και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η Βαρβάσαινα, μια δημοτική αρχή, ιεραρχεί και θέτει σε προτεραιότητα κάποια έργα.

·         Άραγε δεν γνώριζαν οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες του Πύργου ότι οι κεντρικοί δρόμοι στη Βαρβάσαινα είναι διαλυμμένοι;

·         Όταν έκαναν έργα από το ταμείο πυρόπληκτων (Μολυβιάτη) στο Καταράχι και στα Λαστέικα που δεν κάηκαν, δεν γνώριζαν ότι το χωριό μας, ως διπλά πυρόπληκτο (2007 και 2021), δικαιούται έργα από το ταμείο αυτό;

·         Δεν γνωρίζουν οι δημοτικοί μας άρχοντες ότι η Βαρβάσαινα των χιλίων κατοίκων δεν έχει μια παιδική χαρά;

·         Δεν γνωρίζουν ότι το χωριό μας έχει ένα άθλιο γήπεδο μπάσκετ εντελώς ακατάλληλο για άθληση;

·         Δεν γνωρίζουν ότι η Βαρβάσαινα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχει δικαιωματικά ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, όταν το εξαγγέλλουν για αλλού, αγνοώντας προκλητικά το πρώτο σταφιδοχώρι του δήμου;

·         Δεν γνωρίζουν ότι στο χωριό μας δεν υπάρχει ένα υποτυπώδες έργο ανάπλασης και πρασίνου, ένα πλακόστρωτο, ένα πεζοδρόμιο, πέντε – έξι φανοστάτες; Έχουν πάει ποτέ στο Χελιδόνι; Στο Μπρούμα; Στο Γραίκα; Ξέρουν πώς ομορφαίνει και γίνεται πιο ελκυστικό ένα χωριό; Ξέρουν. Διότι το έχουν κάνει στα Λαστέικα, στη Μυρτιά, στο Σκουροχώρι κι αλλού.

Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει να τα κάνουν στη Βαρβάσαινα. Εμάς άραγε μας ενδιαφέρει;

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι, εμείς και τα παιδιά μας, δικαιούμαστε να ζήσουμε σ’ ένα αξιοπρεπές αστικό περιβάλλον; Έχουμε κατανοήσει ότι η πληθυσμιακή συρρίκνωση στο χωριό μας τα τελευταία χρόνια οφείλεται και στην περιφρονητική απραξία των δημοτικών αρχόντων για τη Βαρβάσαινα;

Πέρασαν άλλα τέσσερα ολόκληρα χρόνια εντελώς άπρακτα. Η Βαρβάσαινα δεν πήρε τίποτα απολύτως. Δείτε άλλα χωριά τι πήραν. Δείτε τα έργα τους, τις υποδομές, πλακόστρωτα, γήπεδα καλτσέτο, υπαίθρια γυμναστήρια σε χωριά με μισό πληθυσμό από το δικό μας.

Επιτέλους, ας σταθούμε στο πραγματικό μας ανάστημα ως Βαρβασαιναίοι. Ας σεβαστούμε την ιστορία μας και ας μαυρίσουμε όσους αγνοούν αυτή την ιστορία. Έχουμε δύναμη, ας την εκφράσουμε τώρα όπως πρέπει, στην κάλπη.

Διαφορετικά, μια ζωή θα είμαστε στο περιθώριο και θα αισθανόμαστε υπόχρεοι για την τιμή που μας έκανε ένας κάποιος αντιδήμαρχος επειδή παραβρέθηκε στη γραφική γιορτούλα της πλατείας…

Έργα σε άλλα χωριά που άλλοι δήμαρχοι μπόρεσαν να υλοποιήσουν:

Παιδική χαρά στο Πανόπουλο.
Γήπεδο μπάσκετ στο Κούμανι

Πλακόστρωτος δρόμος στα Τσίπιανα

Πλακόστρωτος δρόμος στον Ξηρόκαμπο
Πλακόστρωτος δρόμος στον Πλάτανο Ολυμπίας


Πλακόστρωτος δρόμος στο Χελιδόνι



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επαγγέλματα στη Βαρβάσαινα πριν από έναν αιώνα

Το λιοντάρι της Βαρβάσαινας: ένα εντυπωσιακό άγαλμα του 4ου αι. π.Χ.

«Varvassena», ένα... Γαλλικό μυθιστόρημα για το χωριό μας!